folklorna

Folklorni ansambli

Prvi (izvođački) ansambl - Igrači KUD-a “Branko Cvetković” pravi su reprezenti srpskog nacionalnog blaga, bilo da se pojavljuju na koncertima u zemlji ili van zemlje. Ovi zaljubljenici u folklornu umetnost provode gotovo sve svoje slobodno vreme na probama, na scenama, u druženjima, pesmi i igri, dajući život tradiciji koju svako od nas nosi u sebi. Amateri koji se profesionalno i sa velikim poštovanjem ophode prema svom hobiju... U niz velikana koji su vodili generacije za nama, upisao se i Branislav Braca Živković, koji već 5 godina uspešno rukovodi ansamblom. Trenutno izvođački ansambl broji 20 parova.

Drugi (pripremni) ansambl - U cilju stalnog napretka i proširivanja izvođačkog ansambla, II ansambl konstantno radi i prati u koraku rad I ansambla. Čine ga, takođe, amateri koji su ili odrasli u “Cvetkoviću” pa dorasli zadatku najstarijih ili su rešili da svoje igračke karijere nastave u jednom od najstarijih društava u Beogradu. Jedno od takvih “deteta Cvetkovića” jeste i Aleksandra Bradić, koja rukovodi ovim ansamblom, sa svojih 20 godina igranja u našem Društvu. Sa nešto manje godina iskustva u KUD-u “Branko Cvetković”, ali ne i manje značajnim, uz rame sa Aleksandrom, stoji Igor Milovanović; oboje su igrači Prvog ansambla.

Dečji ansambli - Podmladak našeg Društva postoji od najranijih dana, kao osnova i temelj na kome će se graditi čitave buduće generacije. Osnovni cilj i zadatak naših stručnih rukovodioca i pedadoga jeste približavanje kulture i narodne tradicije deci svih uzrasta, radi upoznavanja, očuvanja i negovanja našeg nacionalnog bogatstva. Poseban doprinos u napretku svakog deteta jeste kolektivni duh, na kome se i održala naša folklorna tradicija, a čiji se član postaje pri prvom ulasku u salu. Na taj način se, kroz timski rad, brže savladavaju svi koraci i dolazi do bržeg napretka u individualnom razvoju.
Program koji izvode dečji ansambli, prilagođen je uzrastima naših grupa. Trenutno su na programu:
III (6 do 9 god.) ansambl - Igre iz Banata;
II (10 do 12 god.) ansambl - Igre iz studeničkog kraja, Biljana platno beleše;
I (13 do 15 god.) ansambl - Igre iz okoline Leskovca, Igre iz Bujanovca.
Stručni rukovodilac dečjih ansambala je Čedomir Tucić, dugogodišnji igrač I ansambla.